poniedziałek, 4 marca 2013

Wprowadzamy ryby do jadlospisu


Rodzajów ryb jest tak samo dużo, jak rodzajów mięs. Jeśli chcemy wprowadzić do naszego jadłospisu ryby mamy szeroki wybór różnych smaków. Dlaczego warto decydować się na ryby? Nie tylko, dlatego że tak zalecają dietetycy. Wiele gatunków ryb możemy szybko i prosto przyrządzić, więc nie musimy głowić się nad przygotowaniem posiłku. Nie możemy pomijać również wartości zdrowotnych ryb. Po pierwsze są to witaminy, po drugie tłuszcze nienasycone oraz białko. Sum zawiera dużo biała oraz witaminę E. Oprócz dostarczenia nam kwasów nasyconych, zapewnia nam również pewne ilości kwasów omega-3. Znacznie większe ilości tego kwasu zawiera łosoś. Kwasy tłuszczów nasyconych odpowiadają przede wszystkim za nasz układ odpornościowy. Są to również substancje jakie przeciwdziałają licznym chorobom układu krążenia. Popularną rybą na polskich stołach jest również tuńczyk. Jest to ryba jaka doskonale sprawdza się w sałatkach, ale jej spożywanie nie jest wskazane u dzieci i kobiet w ciąży, gdyż może on zawierać toksyny. W sałatkach doskonale sprawdzi się łosoś norweski. Jest to coraz bardziej popularna i dostępna ryba. Jeszcze kilka lat temu była ekskluzywną rybą, która rzadko gościła na polskich stołach, gdyż była trudno dostępna. Oprócz kwasów omega-3, łosoś posiada również witaminy A, D oraz E. Znajdziemy w nim również białko , a także jod oraz potas. Jest to również ryba tłusta jaka może doskonale zastąpić w jadłospisie mięsa. Do popularnych ryb w Polsce zaliczyć możemy również pstrągi. Pstrąg podobnie, jak łosoś norweski posiada bardzo smaczne mięso. Mięso pstrąga jest znacznie bardziej chude. Ryby możemy kupować zarówno świeże, jak i mrożone. Kupując świeże ryby bardzo często musimy sami obrać je z łusek, a także wypatroszyć. Popularne są również filety rybne, w także ryby wędzone. Ryba może być również odpowiednio przyprawiona w sklepie. Ryby możemy również spożywać w sałatkach, czy przetworach. W codziennej diecie zdrowego człowieka, ryby powinny być spożywane, co najmniej dwa razy w tygodniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz