wtorek, 12 marca 2013

Nie tylko karpiem ryby stoją



W Polsce najbardziej popularną rybą jest karp, który kupowany jest w olbrzymich ilościach w okresie świątecznym. W innych okresach roku karpia trudno jest kupić, gdyż hodowla nastawiona jest przede wszystkim na okres świąteczny. Karp nie jest, jednak rybą zbyt smaczną w porównaniu do wielu innych rodzajów ryb. Karp nie posiada również dużych walorów odżywczych, a dodatkowo w sklepach kupujemy karpie hodowlane, co zawsze może wiązać się z zakupem ryby karmionej antybiotykami, czy hormonami. Nie zawsze wiemy również, czy karpie pochodzą, z nieco lepszych jakościowo, hodowli polskich, a nie azjatyckich. Jeśli szukamy dobrej jakości ryby, znacznie lepszym rozwiązaniem jest łosoś. W Polsce popularne są przede wszystkim odmiana norweska oraz bałtycka. W przypadku łososi bałtyckich nieco trudniej jest je dostać, gdyż to ryby pod ochroną, więc okres ich łowienia jest ograniczony. Często odmiana łososi bałtyckich może pochodzić z hodowli. Gdy kupowany jest przez nas łosoś norweski, możemy mieć większą pewność, co do jego naturalnego pochodzenia. Dodatkowo łososie norweskie żyją w bardziej czystych wodach. Jeszcze jakiś czas temu łosoś był rybą ekskluzywną, czyli trudno dostępną. Obecnie coraz częściej gości na polskich stołach, gdyż możemy go kupić nawet w dużych sklepach. Łososie to ryby, które mają doskonały smak bez względu, jak są przygotowywane. Możemy je jeść na surowo, ale również smażyć, piec, czy gotować. W sklepach mamy duży wybór różnie przygotowanych ryb tego gatunku. Świeży łosoś norweski musi być przez nas odpowiednio przygotowany, czyli obrany z łusek i wypatroszony. Taką rybę możemy sami podzielić na steki, czy filety. Możemy również kupić rybę filetowaną, albo podzieloną na mniejsze kawałki. Innym rozwiązaniem może być kupienie wędzonego łososia sprzedawanego w plastrach. Bardzo często takie łososie są już odpowiednio doprawione przyprawami. Zamiast filetów możemy również kupić skrawki łososia, co idealnie nada się na tatara, czy do przygotowania sałatki rybnej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz