czwartek, 28 marca 2013

Dlaczego warto jeść ryby?


Jeśli chcemy odżywiać się w sposób zdrowy, nie powinniśmy w naszym jadłospisie pominąć ryb. Z jednej strony mięso ryb może być przez nas w różnorodny sposób przygotowane. Z drugiej strony ryby zapewnią nam wiele witamin oraz składników odżywczych. W rybach takich, jak łosoś znajdziemy białko, jod, czy potas. Z witamin łososi zawierają witaminy A, B, E oraz D. Są to również ryby tłuste jakie zawierają liczne wielonienasycone tłuszcze. W ten sposób łosoś norweski to zarówno ryba pożywna, jak i zdrowa. Zawiera ona kwasy tłuszczone nasycone omega-3, jakie wpływają pozytywnie na układ odpornościowy. Z tego powodu ryby polecane są to spożywania przez dietetyków. Ryby powinny być przez nas jedzone, co najmniej dwa razy w tygodniu. W Polsce jedzenie ryb nie ma silnej tradycji i z tego powodu pojawiają się one na polskich stołach sporadycznie. Z drugiej strony takie ryby, jak łosoś norweski stają się coraz bardziej dostępne. Znaleźć możemy je zarówno w specjalistycznych sklepach rybnych, jak i w dużych sklepach. Plusem takich ryb, jak łososie, oprócz ich właściwości odżywczych, jest również możliwość szybkie ich przygotowania na różne sposoby. Do wyboru mamy bardzo różnorodne przepisy na sałatki, smażenie ryb podawanych z ryżem, czy sosami. Możemy również jeść łososia na surowo. Popularność grillowania sprawia, że łosoś coraz częściej jest pieczony na ruszcie oraz grillowany. Łososie to również ryby wykwintne. Mają one różowe mięso i wyjątkowo intensywny smak. Z tego powodu łososie muszą być odpowiednio przygotowane, zanim zostaną przez nas użyte do konkretnej potrawy. Rybę trzeba osolić, polać cytryną oraz posypać pieprzem. W zależności od przepisu możemy również do łososia użyć różnych ziół. Łosoś to nie tylko ryba jaką możemy kupować w świeżej postaci. W sklepach znajdziemy również mrożonki, czy przetwory rybne. Popularne są również sałatki z łososiem, jakie możemy przygotować sami lub kupić jako gotowe produkty w sklepie. Chcąc dbać o zdrowe odżywianie warto jest włączyć do jadłospisu łososie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz