środa, 20 marca 2013

Nowa tradycja, czyli potrawy z łososia


Karp to ryba jaka jest trudno dostępna w ciągu roku, ale króluje na wigilijnym stole. Jest to świecka tradycja z jaką w Polsce możemy spotkać się od kilkudziesięciu lat. W okresie świąt możemy znaleźć karpie żywe, ale również mrożone. Minusem karpia jest to, że bardzo trudno jest zachować świeżość ryby przez długi czas, z tego powodu wiele osób kupuje żywe karpie. W coraz większym stopniu w okresie świąt decydujemy się również na inne ryby. Z jednej strony są to śledzie, jakie przygotowywane są w marynatach. Z drugiej strony coraz bardziej popularny staje się łosoś. Wynika to przede wszystkim z walorów smakowych tej ryby, która doskonale sprawdza się w bardzo różnorodnych przepisach. Dodatkowo z ekskluzywnej, łosoś norweski, stał się obecnie rybą łatwo dostępną. W ten sposób nie będziemy mieli większych problemów z kupieniem tego gatunku ryby nawet w dużych sklepach. Łososie możemy kupować w bardzo różnej postaci, czyli zarówno do przygotowania samemu w domu, jak i odpowiednio przygotowane i przyprawione. Jeśli chcemy zjeść łososia na surowo musimy decydować się na świeże ryby. Do smażenia, czy pieczenia doskonale nadają się filety, ale łosoś norweski doskonale sprawdzi się również przy gotowaniu. Jest to również mięso, które możemy wykorzystać przy pieczeniu na ruszcie, czy grillowaniu. Bardzo duża liczba przepisów z łososiem sprawia, że coraz większa liczba osób również w święta sięga po tę rybę. Łosoś doskonale nadaje się do sałatek, gdzie warto kupować ścinki rybne. Przetwory rybne w jakich jest łosoś znajdziemy w większości sklepów. Zanim kupimy rybę oraz ją przygotujemy warto zastanowić się w jaki sposób zamierzamy ją przyrządzić. Od tego zależy między innymi sposób przyrządzenia ryby, a także rodzaj łososia jaki kupimy w sklepie. Świeży łosoś, czy mrożony może być przez nas podzielony własnoręcznie na filety, dzwonki, czy steki. Gdy chcemy zrobić tatara możemy kupić mniejsze kawałki ryby. Ważne jest, by kupowana ryba błyszcząca, a mięso było jędrne, co wskazuje na jej świeżość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz