niedziela, 14 kwietnia 2013

Na stole łosoś stoi...

Jeżeli chce się przygotować smaczny obiad, to będzie się miało możliwość skorzystania z możliwości przygotowania smacznych odmian ryb. Warto będzie się zapoznać, które z nich są najsmaczniejsze i najbardziej odżywcze. Wiele osób zapewne słyszało już o łososiu, który zamieszkuje w wodach północnego Atlantyku oraz rzekach Ameryki Północnej. Ryba ta dorasta do rozmiarów nawet półtorej metra i waży nawet więcej jak dwadzieścia kilogramów. Oczywiście łosoś rozmnaża się w sposób anadromiczny, wędrując na czas tarła z mórz do rzek słodkowodnych. Tarło jest składane w okresie jesiennym w zimnych wodach, zaś pierwsze larwy pojawiają się dopiero wiosną. Jak wiadomo łosoś gości na wielu stołach przez cały rok, dlatego warto będzie spróbować tej ryby, jeżeli jeszcze się tego nie zrobiło. Do zagrożeń tych ryb można zaliczyć zapory wodne, na które natrafia łosoś w czasie swoich wędrówek. W polskich rzekach ryba ta jest już niestety rzadko spotykana, ponieważ jest praktycznie na wyginięciu z powodu złej jakości wód w naszej Odrze oraz Wiśle. Pomimo wszystko i tak warto będzie skosztować smaku tej ryby, ponieważ te które można zakupić w sklepach pochodzą ze stawów albo legalnych połowów. Przygotować tę rybę można będzie oczywiście na bardzo wiele różnych sposobów, aczkolwiek oczywiście jednym z najlepszych będzie wybranie na początek klasycznego. Tak oto łosoś może znaleźć się w panierce i bez jakichkolwiek problemów zostać zjedzony przez całą rodzinę. Do bardziej wykwintnych dań oczywiście będą się zaliczały takie, które wymagają znacznie większego wkładu pracy. Czyli może to być przykładowo łosoś w cieście francuskim z pesto, przykładowo z suszonych pomidorów albo zapiekanka makaronowa z łososiem oraz sosem serowym lub roladki z łososia. Można również wykorzystać tę rybę do stworzenia pizzy. Pomysłów na dania można mieć naprawdę bardzo wiele, aczkolwiek czy będzie się chciało wszystkie z nich od razu wykonywać, to nie wiadomo tak do końca. Z czasem jeżeli ta ryba nam zasmakuje to dobrze będzie ją wykorzystać do realizacji wszystkich wymyślonych dań.

Polecamy
łosoś norweski Limito 
www.limito.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz