poniedziałek, 11 lutego 2013

Ryby, czyli jedzenie smaczne oraz zdrowe


Ryby nie każdemu smakują, choć są to tak różnorodne mięsa, że warto poszukać czegoś dla siebie. Dlaczego warto zdecydować się na ryby? Przede wszystkim, dlatego że są to mięsa znacznie zdrowsze od mięs ssaków. Zawierają one nieco mniejsze ilości tłuszczów nasyconych, a dodatkowo zawierają różne ilości kwasów tłuszczów nienasyconych. Takie ryby, jak łosoś pozwalają nam dostarczyć do organizmu kwasy tłuszczów nienasyconych omega–3 jakie odpowiedzialne są między innymi za odporność naszego organizmu. Dodatkowo są to substancje jakie zmniejszają ryzyko zachorowania na takie schorzenia, jak nadciśnienie, czy miażdżyca. Mniejsza zawartość tłuszczów nasyconych pozwala nam również na uniknięcie poważnych problemów z wagą, jeśli lubimy jeść mięso. Jeśli jedyną rybą jaka znamy jest karp, warto jest spróbować innych rodzajów ryb. Karp nie jest najsmaczniejszą z ryb. Na początku możemy sięgnąć po popularną pangę, jaka jest rybą o niskiej wartości odżywczej, ale za to o lekkim smaku. O wiele ciekawsze smaki zapewni nam łosoś norweski , jaki jest coraz łatwiej dostępny na polskich stołach. Jest to ryba morska, ale przebywająca również w wodach słodkich w okresie tarła. Jest to nieco popularniejsza odmiana łososia od bałtyckiej, która jest pod ochroną. Oprócz walorów smakowych łosoś to ryba jaka pozwala na przygotowanie bardzo szybkiego posiłku. Ilość przepisów z łososiem jest bardzo duża. Możemy go smażyć, piec, gotować oraz dusić, a wybór sposobu przyrządzenia zależy od naszych potrzeb smakowych. Jeśli jesteśmy prawdziwymi smakoszami ryb możemy łososia zjeść nawet na surowo. Gdy przygotowujemy grilla zamiast różnych odmian mięs możemy wybrać łososia. Grillowany, czy pieczony na ruszcie łosoś norweski zachowa nie tylko swoje walory smakowe, ale również wartości odżywcze. Jeśli nie chcemy przygotowywać ryby sami nie musimy jej kupować mrożonej, czy świeżej. Zdecydować możemy się na wędzone łososie, a także przygotowane w przetworach rybnych. Jeśli kupimy świeżą rybę musimy ją obrać z łusek oraz usunąć wnętrzności.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz