wtorek, 19 lutego 2013

Jedzmy ryby, czyli zdrowie w rybach


Spożywanie mięsa, co popularne jest w Polsce, nie jest korzystne dla zdrowia naszego organizmu. Wynika to przede wszystkim z dużych ilości tłuszczów jakie w mięsie możemy znaleźć. Z tego powodu nadmierne spożywanie mięsa może powodować otyłość, czy nadwagę. Jeśli już chcemy jeść mięso to jedzmy mięso chude, które posiada znacznie mniejsze zawartości tłuszczów. Mięs nie powinniśmy również spożywać więcej, niż dwa razy w tygodniu, a jeśli lubimy mięso warto jest postawić na ryby. W Polsce potrawy z ryb dopiero zdobywają popularność, choć jest to pożywienie polecane przez dietetyków. Do popularnych w Polsce ryb możemy zaliczyć śledzie, które przygotowywane są w marynatach. Śledź, jako ryba jest tłusta oraz bogata w kwasy omega, które są wzmacniają naszą odporność. Takie same kwasy tłuszczone znajdziemy w łososiach. Dodatkowo łosoś to ryba niezwykle smaczna, która posiada wartości odżywcze oraz sporą dawkę tłuszczu. W ten sposób może ona doskonale zastąpić na stole mięsa. Popularny łosoś norweski to sposób na bardzo szybki posiłek. Możemy go zarówno smażyć, jak i gotować, czy dusić. Najlepiej jest dusić lub piec na ruszcie ryby, co warto polecić również w przypadku łososia. W Polsce spotkać możemy również łososie bałtyckie, ale znacznie rzadziej, gdyż jest to ryba pod ochroną. Inne łososie to bardzo często ryby hodowlane, jakie są znacznie gorszej jakości od ryb żyjących w czystych wodach. Żyjący na wolności łosoś nie jest karmiony hormonami, czy antybiotykami, więc może być znacznie zdrowszy dla naszego zdrowia. Popularność łososi wynika przede wszystkim z ich walorów smakowych, gdzie możemy ryby te spożywać nawet na surowo. Dodatkowo jeszcze jakiś czas temu łosoś norweski był rybą ekskluzywną, czyli trudno dostępną. Wyjątkowy smak łososia oraz coraz większa dostępność do takich ryb w Polsce sprawia, że zaczynają one powoli zdobywać nasze stoły. Zawierając kwasy omega pozwala on również na uniknięcie chorób serca, jak miażdżyca, czy nadciśnienie oraz alergii, a spożywanie ryb takich ryb jest wskazane, szczególnie u dzieci oraz kobiet w ciąży.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz