środa, 19 września 2012

Technologia produkcji łososia

Dzięki tej rybie możemy być zdrowsi, posiada ona również wspaniałe walory smakowe i będzie mogła przypaść do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Łosoś, ponieważ to właśnie o nim mowa, coraz częściej gości na naszych stołach. Jego mięso jest delikatne, można przyrządzać je na sporo sposobów – wędzić, smażyć, gotować na parze, a także nawet jeść na surowo. Jeżeli chcesz na obiad zrobić jakąś rybę, wówczas łosoś może być naprawdę doskonałym pomysłem i z pewnością takie danie będzie smakowało każdemu.


Największą popularnością obecnie cieszą się łososie norweskie, ale produkcja łososia odbywa się też w wielu innych krajach. Szczególnie dotyczy to północy Europy, ale też Morze Bałtyckie zawiera w sobie te ryby, chociaż już nie jest to gatunek posiadający charakterystyczne pomarańczowe lub różowawe mięso, ale zwykłe białe. Łosoś dostępny jest w sprzedaży jako hodowlany lub dziki. W tym pierwszym przypadku ryby są umieszczane w specjalnych klatkach, które zanurzone są w morskiej wodzie. Z kolei łosoś dziki jest poławiany wprost z morza. Ma on więcej wartości odżywczych, ale też sprzedaż łososia dzikiego zawsze wiąże się z większymi cenami, ponieważ wymaga tego właśnie tama technologia połowu.

Od około trzydziestu lat produkcja łososia znacznie poszła w górę, eksperci mówią, że prawie dziesięciokrotnie. To wymaga także bardziej zaawansowanych technologii hodowlanych i produkcyjnych. Dlatego też powstało wiele miejsc, gdzie ryba ta jest hodowana, wobec tego w większości to, co jemy, nie jest dziką rybą. To z kolei przenosi się na fakt, że naukowcy starają się krzyżować i zmieniać genom łososiom tak, aby stawały się one bardziej wydajne w hodowli – następował u nich szybszy przyrost na wadze, a także można było w związku z tym wytwarzać ich więcej. Niemniej jednak na razie wszelkie próby związane z tworzeniem takich w pełni kontrolowanych genetycznie hodowli nie są wprowadzane na masową skalę, ponieważ nadal wymagają one dopracowania wielu szczegółów. Zawsze jednak warto zapłacić więcej za łososia dzikiego, który będzie po prostu dla nas lepszy!

Polecamy : Sprzedaż łososia - LIMITO
ul. Polanki 136/4, 80-322 Gdańsk
tel. +48 58 350 60 60
fax: +48 58 550 08 43
e-mail: office@limito.pl
adres : www.limito.pl


Wyświetl większą mapę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz