niedziela, 23 września 2012

Jak odbywa się produkcja łososia w zakładach przetwórczych?

Gdy kupujemy dla siebie łososia w sklepie, nie zawsze jest on świeży. Przede wszystkim do wyboru mamy specjalnie porcjowane i przygotowane kawałki ryby, które czekają w sklepowych lodówkach lub też możemy zdecydować się na kupno łososia w mrożonej formie, aby następnie przyrządzić z niego coś pysznego. Polska nie jest dużym producentem tej ryby. W Bałtyku co prawda dostępny jest łosoś, ale nie ma on charakterystycznego różowawego lub pomarańczowego mięsa, ale jest biały. Dostępny jest on również w sklepach, ale konsumenci częściej decydują się na łososia norweskiego, który uznawany jest za najbardziej wartościowego. Również powodzeniem cieszy się łosoś z Islandii, Szkocji, Chile.


Gdy ryba zostaje już złowiona, najczęściej jest ona mrożona i wstępnie obrabiana, a następnie w formie płatów trafia do zakładu przetwórczego. Taka produkcja łososia odbywa się również w Polsce. Szczególnie w nadbałtyckich miejscowościach mieści się sporo takich zakładów, gdzie ma miejsce przygotowywanie łososia z zamrożonych wcześniej płatów. W jaki sposób się to robi? Przyjrzyjmy się temu nieco bliżej. Przede wszystkim na początku następuje rozmrożenie filetów, które są później często nastrzykiwane specjalnymi roztworami solanki oraz cukru, często też skrobią lub fosforanami, aby miały one dłuższą trwałość, można było łatwiej je kroić. Po takim przygotowaniu łosoś trafia często do wędzarni, gdzie jest on poddany wędzeniu przy użyciu mechanicznych dmuchaw, ale trafiają się też naturalnie miejsca, gdzie obrabia się go, wykorzystując naturalne techniki, nie poprawiając go przy tym różnymi chemicznymi dodatkami. Po uwędzeniu łosoś jest schładzany i cięty na plasterki. Są one bardzo cienkie, dlatego też wykorzystuje się do tego nowoczesne urządzenia mechaniczne lub też coraz częściej też metodę cięcia wodą pod wysokim ciśnieniem. Na koniec trafia on do próżniowych opakowań i możliwa jest już sprzedaż łososia. Cały proces jest też naturalnie zależy od tego, z jakim typem przyrządzenia ryby ma się do czynienia.


Polecamy :  Producent łososia - LIMITO
ul. Polanki 136/4, 80-322 Gdańsk
tel. +48 58 350 60 60
fax: +48 58 550 08 43
e-mail: office@limito.pl
adres : www.limito.pl


Wyświetl większą mapę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz